Geschiedenis van het (NK) Stoepranden

Stoepranden is een balspel dat sinds halverwege de vorige eeuw op straat wordt gespeeld. Vele generaties hebben mooie herinneringen aan het balspel, dat op meerdere manieren te spelen is. De laatste jaren was het stoepranden weinig meer te zien in het straatbeeld. hierin is verandering gekomen!


Stoepranden (1)


Onlangs beleefde Leiden z’n eerste autoloze zondag. Op een journaal – het zal wel Het Journaal zijn geweest – zag ik er beelden van. Een dag zonder auto’s, vertelde de verslaggeefster, maakte het mogelijk om een oude volkssport uit de kast te halen, het stoepen. Terwijl zij dit zei, zagen we op de achtergrond jongens en mannen met ballen gooien. Ze stonden aan weerszijden van een straat op het trottoir en een man demonstreerde voorbeeldig wat de bedoeling was: met een perfecte worp gooide hij de bal hard tegen de tegenoverliggende stoeprand, zodat de bal zijn kant weer op stuit... Lees meer...

 

Ewoud Sanders, 25 september 2006 (NRC)

Stoepranden (2)


Je hebt er een bal en twee stoepranden voor nodig. Het idee is dat je de bal precies tegen de stoeprand aan de overkant gooit, zodat de bal terugstuitert. Dat is de essentie van een spel, zo schreef ik hier vorige week, dat in Leiden stoepen wordt genoemd. Maar onder welke namen staat dit prachtspel elders bekend, en wordt het nog wel gespeeld? Ja, het wordt nog volop gespeeld. Er zijn zelfs speeltuinen in Nederland die speciaal voor dit spel van bal...Lees meer...

 

Ewoud Sanders, 25 september 2006 (NRC)


Dordrecht

Stoepranden is een leuk balspel nkstoepranden rotterdam kerby van novasportsnl ramonderoij

In Dordrecht werd op 6 mei 2012 een NK Stoepranden gehouden. Honderdtwintig spelers van verschillende leeftijden deden mee aan het toernooi. Ze konden zich inschrijven via een website.

 

De Deelnemers speelden telkens potjes van 10 minuten op de Groenmarkt. Deze werd speciaal voor de gelegenheid afgesloten. De meeste deelnemers vielen in de categorie 'oudere jongeren' van veertig jaar en ouder. Echter was het de 13-jarige Iselene Visser die de kampioen werd.

 

Bij het toernooi waren ruim duizend toeschouwers aanwezig. Het evenement werd geopend door voetbalscheidsrechter Danny Makkelie.

Een voetbal, een stoeprand en 512 deelnemers; dat zijn de benodigdheden voor het eerste NK Stoepranden in Dordrecht. Op 6 mei staan jong en oud tegenover elkaar voor het ballenspel. De spelregels zijn simpel: twee spelers proberen de bal op... Lees meer...Rotterdam

Ook in Rotterdam zijn 2015 de Open Rotterdamse Kampioenschappen Stoepranden een nieuw leven ingeblazen. En ook hier was het een groot succes. Dit was de reden voor de orginasatoren BuurtLab en Thuis op Straat om de volgende jaren daarop door te gaan met dit evenement.


Eindhoven

Op donderdag 5 mei 2016 werd op Strijp-S het 1e Eindhovens Kampioenschap Stoepranden gehouden.

 

Op verschillende basisscholen in Eindhoven vonden de voorrondes plaats. De basisscholen die aan de voorronden deelnamen, deden dit met de stoeprandenpakketten die de vakdocent meebracht. De winnaars daarvan streden op 5 ei tegen elkaar tijdens de grote finale dat plaatsvond op Strijp-S.


Nederlands?

Kerby, funny tales from a 1990's childhood
Kerby, funny tales from a 1990's childhood [Graeme Johnston]

Nee, stoepranden wordt in meerdere landen gespeeld. Voor zover bekent wordt stoepranden ook in Engeland, Schotland, Duitsland en Spanje gespeeld.

 

Bekende synoniemen van stoepranden zijn: bandkaaien, kaaibanden, kaaibandje tikken, kantgooien, kantje butsen, kantstoepen, keibanden, randen, randje tik, randjebutsen, riebeltje gooien, stoepballen, stoepbonken, stoepen, stoepiebal(len), stoepiegooi(en), stoepiestuit(en), stoepietik, stoepietrap(pen), stoepjebutsen, stoepkanten, stoeprandertje, stoeprandje, stoeprandje gooien, stoeprandje stuit, stoeprandjebal en stoeprandjetik.

 

In het Engels wordt stoepranden; kerby, curby, kerb ball, kerbsie, curb ball, kirby of gutters genoemd.

Ierland