Kerby

Kerby (mobiele stoeprand) is een Nederlandse uitvinding en werd in 2005 bedacht door Ramon de Roij uit Nuenen. 

 

Ramon werkte eind 2004 als pedagogisch medewerker in een instelling met o.a. autistische kinderen en wilde een spel bedenken waardoor kinderen werden uitgenodigd 'samen,' buiten te spelen. Het moest een laagdrempelig spel worden dat de huidige generatie kinderen en ook volwassenen zou verbinden, jongens en meisjes, jong en oud en uit iedere cultuur. Al snel kwam hij op het idee om een mobiele stoeprand te maken. Ramon herinnerde zich de uren speelplezier die hij vroeger zelf met stoepranden had gehad.

 

De afgelopen jaren hebben stoepranden plaatsgemaakt voor niveauloze overgangen tussen stoep en straat. Het spelletje stoepranden is daardoor haast onmogelijk geworden. De ontwerper vond dit een gemis voor de kinderen. Het idee was om er zowel binnen als buiten en in een veilige omgeving mee te kunnen spelen. Immers, er rijden (en parkeren) vandaag de dag bijna 10 miljoen personenauto’s in Nederland (bron: CBS). Het was van meet af aan ook zijn droom dat er in Nederland stoepranden kampioenschappen zouden worden gehouden.

 

Dit heeft hem op het idee gebracht om hier eens verder op door te gaan en uiteindelijk heeft hij besloten in 2005 te starten met het ontwikkelen van een mobiele stoeprand. “Stoepranden verbindt” was voor hem ‘leading’. Het is van begin af aan zijn missie geweest om het stoepranden te doen herleven in Nederland, met de intentie een Nederlands kampioenschap Stoepranden te organiseren. In 2013 is na vele jaren van onderzoek en ontwikkeling de Kerby zoals de mobiele stoeprand nu genoemd wordt, op de markt gekomen.

 

Het spelletje stoepranden kreeg een nieuwe impuls toen in 2012 de Gemeente Dordrecht, met succes, kampioenschappen organiseerde. Later in 2015 startte TOS en Buurlab met de organisatie van een Open Rotterdams Kampioenschap. En met succes. De finale werd gehouden op de Parklaan in Rotterdam. “Stoepranden verbindt” was hierbij het thema.

 

De ORK (Open Rotterdamse Kampioenschappen) werden gevolgd door de Open Eindhovense Kampioenschappen en al snel volgden er meer gemeenten in Nederland.

 

Dit alles heeft geleidt naar nieuwe voorronden voor een NK Stoepranden 2017 met als finaleplaats het terrein gelegen bij de SS Rotterdam in Rotterdam. Voor 2018 worden, in samenwerking met Jantje Beton die in dat jaar dan haar 50-jarig jubileum viert, alle gemeenten in Nederland gevraagd mee te doen aan het NK Stoepranden 2018.

Kerby is een van kunststof vervaardigde, draagbare stoeprand, waarmee het aloude en sinds de jaren ’50 bekende balspel kan worden gespeeld. Stoepranden is een balspel dat vele namen kent en in vele landen bekendheid geniet. In sommige delen van Nederland wordt het ook wel “kaaibanden” of “kantje butsen” genoemd.

 

In tegenstelling tot Stoepranden kan de draagbare Kerby niet alleen op veiliger plekken dan de openbare weg gespeeld worden, maar zelfs ook binnen. Een speelplein, het grasveld, de tuin, het strand of de sporthal, je kunt er nagenoeg op alle ondergronden mee spelen, mits deze enigszins vlak is. Eventueel kan Kerby tegen een muur geplaatst worden om in je eentje te oefenen.

 

Kerby is voorzien van een handgreep waaraan hij tevens kan worden opgehangen.

 

Ramon heeft getracht de authentieke vorm van de stoeprand te behouden: de radius van de voorzijde is gelijk aan die van een echte stoeprand en de basisplaat aan de achterzijde heeft de structuur van een stoep.

 

De onderzijde is voorzien van vier anti-slip pads, die het schuiven tegengaan. Het logo van Kerby beeldt scheve stoeptegels uit waartegen een bal wordt geworpen. Kerby wordt in verschillende kleuren geproduceerd, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.


Logo


Vorm en kwaliteit

Kerby is gemaakt van het sterke lichtgewicht kunststof polyethyleen (PE). De afmetingen zijn (l x b x h) 70,5 x 35 x 14 cm. Het gewicht bedraagt 3,5 kg.

 

Kerby is in 2013 op de markt gekomen.